We zijn begonnen met het ontwikkelen van zelfverdedigingstrainingen omdat we merken dat er behoefte is trainingen die zich specifiek richten op het leren van zelfverdediging. Hoewel boksen, BJJ (Braziliaans Jiu-Jitsu), MMA (Mixed Martial Arts), kickboksen kunnen helpen bij het leren vechten, zijn de doelstellingen van de trainingen echt anders. Veilig thuis komen vraagt andere vaardigheden dan in een ring.

Een uitdaging voor het leren van zelfverdediging is dat je je voorbereidt op een bedreigende situatie die improvisatie vereist. We gebruiken hiervoor onder andere spellen waarin de spelregels grenzen vormen waarbinnen je handelingsmogelijkheden ontdekt. Een voorbeeld hiervan is de “Pushing Hands game”, waar je met je partner elkaar omver probeert te duwen. Wanneer je partner een stap moet zetten win je en je handen moeten met elkaar in contact blijven. Spelenderwijs leer je zo strategie├źn om sterk te staan en bijvoorbeeld te voorkomen dat je op de grond gewerkt wordt.

De Pushing Hands Game (door Carmen Scholte Lubberink)

Een belangrijke voorwaarde om iets te kunnen leren is een veilig leerklimaat. Het kan een drempel zijn om mee te doen met een groep waar mannen en vrouwen gemend trainen. In onze vrouwen zelfverdedigingscursus trainen we daarom in een groep met alleen vrouwelijke cursisten.

Trainers

Drs. Xander Barel is werkzaam als weerbaarheids- en vechtsporttrainer voor diverse doelgroepen. Hij heeft ervaring met Judo, Karate en Systema. Tien jaar geleden is hij begonnen met lesgeven aan de studenten van de ACLO, met name op het gebied van zelfverdediging. De uitdaging werd om in vijf weken ongetrainde mensen zo snel mogelijk zo goed mogelijk voor te bereiden op het omgaan met gewelddadige situaties. Antwoorden daarop heeft hij gevonden in het werk van o.a. Rory Miller, Gavin de Becker, Bessel van der Kolk M.D., Peter Levine PhD., Bill Kipp, Kevin Secours B.Ed., Alex Kostic en Drs. Jan Bloem.

Dr. Laura Cuijpers is werkzaam als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit haar achtergrond als bewegingswetenschapper verbind ze bewegingsgedrag en psychologische ervaringen in samenwerking en conflict. Haar onderzoek richt zich op de volgende vragen: wat gebeurt er met je gevoel van controle en zelfbeschikking in bedreigende interacties? En hoe kun je je voorbereiden op bedreigende interacties die improvisatie vereisen? Deze vragen tracht Laura te beantwoorden door beweging en psychologische ervaringen te onderzoeken in zo realistisch mogelijke taken.